• Alle gekheid op een staakje

  Zeg jij voedzaam, zeggen wij BOON. Bonen zijn zonder twijfel supervoedsel, maar dan net iets lekkerder. Onze bonen bevatten goede koolhydraten, vezels, relatief veel eiwitten, weinig vet en heel veel bouwstoffen zoals ijzer, calcium, zink, kalium en vitamine B.

  BOON GEEFT JE OERKRACHT
  Van alle plantaardige voedingsmiddelen heeft de BOON het hoogste eiwitgehalte. Goed nieuws, want dat maakt het een erg goede vleesvervanger. Erg fijn als je ook wel eens wat anders dan vlees wilt eten.

  BOON GEEFT JE ENERGIE
  Langzame koolhydraten komen uit zetmeel en zijn de meest gezonde energieleverancier. Vezels zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Eén keer raden waar BOON vol mee zit… Precies! Langzame koolhydraten en vezels.

  TO THE BOON
  BOON vormt een goede bron van calcium, magnesium en fosfor. Deze mineralen zijn onmisbaar voor je botten. Ook zijn onze bonen rijk aan zink. Onmisbaar voor je immuunsysteem.

  BOON MEER, VLEES MINDER
  Vlees is voor velen de belangrijkste bron van eiwitten, maar BOON is uitermate geschikt om die rol over te nemen. Bovendien heeft BOON een lagere milieubelasting. En dan hebben we het nog niet eens over dierenwelzijn gehad. BOON bevat geen verzadigd vet. Weer een boonus ten opzichte van vlees.

  Onze stamboon

  DE KIKKERERWT
  Niet lang geleden was de kikkererwt nog net zo exotisch als mango, quinoa en smoothies. Tegenwoordig is de kikkererwt een geliefd ingrediënt in de wereldse keuken en wordt hij veel gebruikt in verschillende gerechten. De zoete, nootachtige smaak van de kikkererwt combineert goed met het zuur van bijvoorbeeld limoen en citroen. De kikkererwt past dan ook perfect in zoetzure schotels van Aziatische keukens. Maar er kan ook eindeloos gevarieerd worden met een lekkere humus, curry, falafel of een gezonde salade.

  DE KAPUCIJNER
  Net als de Hollandse bruine BOON zijn onze kapucijners, ook wel raasdonders of velderwten genoemd, zo Nederlands als het maar kan zijn. Ze worden al meer dan 7000 jaar geteeld. Net als de Hollandse bruine BOON zijn kapucijners Nederlands culinair erfgoed. BOON herintroduceert een bijna uitgestorven ras. Het bekendste gerecht met kapucijners is Captain’s Dinner, lekker met ingemaakte groenten in zuur.

  DE WITTE BOON
  Onze witte BOON is bijzonder romig en heeft een dun velletje, waardoor hij makkelijk verteerbaar is. Deze verfijnde BOON wordt met name in Noord-Holland geteeld. Hij blijft mooi bij het koken en behoudt zijn lekkere bite. Deze kleine witte BOON wordt gegeten in salades of soepen, maar het bekendste gerecht is toch wel de witte BOON in tomatensaus.

  DE BRUINE BOON
  De Hollandse bruine BOON kun je inmiddels culinair erfgoed noemen. Onze bruine BOON gedijt het best in Zeeland, dankzij de niet te zware klei, het aantal zonuren en de milde zeewind. Met een dun schilletje en een egaal lichtbruine kleur onderscheidt de Hollandse bruine BOON zich van alle anderen. De vezels van de bruine BOON zorgen ervoor dat hij beter verteerd wordt. Onze bruine BOON is vol van smaak en bevat gezonde voedingsstoffen. Van oudsher geserveerd met spek en stroop, maar ook heerlijk met spek, gebakken uien en aardappelen. Tegenwoordig wordt de bruine BOON veel vaker gegeten in schotels, salades en soepen.

  Bekijk smaken