Voor 2 personen • 40 minuten
Ingrediënten (voor 2 personen)
• 400 gram kruimige aardappelen
• 300 gram winterwortels
• 1 grote witte ui
• Klein klontje boter of margarine
• Klein scheutje (plantaardige) melk
• 1 verpakking BOON falafel ballen
• Ter garnering (optioneel): gebakken uitjes
Voor de vegetarische jus
• 250 gram uien, gesnipperd
• 15 gram roomboter of margarine
• 1 eetlepel bloem
• 200 milliliter water*
• 8 gram gedroogde porcini paddenstoelen*
• Zout en zwarte peper naar smaak
* Je kunt dit ook vervangen door 200 milliliter paddenstoelen bouillon, voeg dan geen zout toe aan de jus.
1Schil de aardappelen en wortels en snijd deze in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Doe alles in een pan en giet hier kokend water bij tot alles net onder water staat. Kook het geheel 20 tot 25 minuten of tot de aardappels gaar zijn. 2 Maak ondertussen alvast de vegetarische jus. Snijd de gedroogde paddenstoelen in fijne stukjes en week deze enkele minuten in een bakje met warm water. Snipper de uien fijn. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de uien in tot ze glazig zijn. Voeg wanneer de uien lichtbruin en glazig zijn de bloem toe. Roer tot er een roux ontstaat en bak de bloem enkele minuten mee. Voeg in kleine scheutjes de bouillon toe en roer goed door met een garde om klontjes te voorkomen. Breng op smaak met zout en zwarte peper. 3 Verhit wat olie in een pan en bak hierin de falafel balletjes enkele minuten. Haal de balletjes uit de pan en doe ze in de pan met jus. 4 Giet de aardappels, wortels en uien af. Voeg hier een klein klontje boter en een scheutje warme melk aan toe en stamp het geheel tot een mooie stamppot. 5 Serveer de stamppot met een kuiltje voor de balletjes in jus en garneer met wat gebakken uitjes.